Op Prinsjesdag hadden we de Gouden Koetscrosser. Nu nog een gouden crosser. Deze  is niet van de koning, maar ook heel gaaf.

Vladivostok. Deze exotische plaatsnaam kennen we vooral omdat het helemaal aan de andere kant van ons Eurazische continent ligt. Verder oostwaarts kun je niet rijden vanaf Nederland (het ligt helemaal in het oosten van de Russische Federatie aan de Japanse Zee).

Maar ook daar wordt enduro gereden. Hier een link naar een leuk filmpje van de On the Edge hard-enduro wedstrijd aldaar. Misschien een keertje naartoe rijden?

https://vimeo.com/192863542

Begin dit seizoen waren we niet zo happy, want er viel weinig succes te vieren in de motocross-GP’s. Het was één en al blessure. Herlings eruit met een langdurige zware blessure; Coldenhoff heel langzaam aan het terugvechten van een eerder opgelopen zware blessure; Vlaanderen na een paar GP’s vervelende blessures die hem een tijd aan de kant hielden; later ook Pootjes en Vaessen eruit…..

Maar nu aan het einde van het seizoen mogen we best heel tevreden zijn. We hebben een wereldkampioen in de zijspancross (Etienne Bax), twee Europees kampioenen in de EMX250 (Roan van de Moosdijk) en EMX2T (Mike Kras), MXGP-overwinningen door Glenn Coldenhoff en Jeffrey Herlings, Glenn derde in de eindstand en Nancy van de Ven ook (WMX).

Nu alleen nog de grote prijs: de Motocross of Nations. Glenn, Jeffrey en Calvin kunnen 2019 daar echt een happy end gaan geven.

Over ruim een week gaan we het meemaken in Assen…

Waar halen die Britten het toch vandaan de laatste jaren? Hoe komen ze zo sterk in de enduro?

In de Tsjechische bossen domineerden ze alweer, net als in de voorgaande Enduro-GP-wedstrijden. Brad Freeman (archieffoto) won beide dagen de Scratch en de E1, en won in die klasse ook de wereldtitel op zijn Beta (net als vorig jaar) met nog 1 wedstrijd te gaan. Steve Holcombe en Daniel McCanney maakten er weer een volledig Brits tweetaktpodium van in de scratch. Op dag 1 was de vierde man ook al een Brit: Joe Wootton eindigde net onder het podium.

Zie hier de highlights van dag 1: https://youtu.be/{youtube}0T31zMkvcoY(/youtube}

Het was weer Prinsjesdag. Maar dit jaar geen gouden koets. Onze Koning is al enthousiast over zijn bezoek aan de Motocross of Nations, volgende week in Assen. Nederland gaat daar voor goud. En daarom nam de Koning niet de gouden koets naar het Binnenhof, maar de gouden crosser. Hij had het goede nummer er al opgeplakt!

Nu maar hopen dat we niet dubbel voor het onderhoud hoeven te betalen.

Deze variant op het bekende gezegde geldt specifiek voor trialrijders en hard-enduro-coureurs. Graham Jarvis is beide, maar vooral is hij de koning van de hard-enduro. En hij heeft blijkbaar een hele sterke wil, want er is geen weg waar hij gaat, maar toch rijdt hij er altijd tamelijk soepel doorheen. Zie hier mooie beelden uit zijn 2018-seizoen:  https://www.youtube.com/watch?v=

Op een volledig nieuwe baan in een volledig nieuwe stad (Fengxian, vlakbij Shanghai) wordt een volledig nieuwe GP verreden: de GP van China (een duizenden jaren oud land). Het was een mooi baantje met stenig zand.

In de MXGP was het spannend voor de derde plaats in de eindstand. Glenn Coldenhoff moest daarvoor 11 pt. inlopen op Paulin. Glenn begon heel goed met kopstart terwijl Paulin 9de lag. Jeffrey Herlings begon als vijfde aan race 1 en lag al snel tweede, zodat we net als vorige week weer een Nederlandse 1-2 hadden. Wat een prachtige luxe zeg. Tegen het einde van de race kwamen Glenn, Jeffrey en Tim Gajser dichter bij elkaar en werd het best spannend. Maar de stand veranderde niet. En daardoor stoomde Glenn op naar de derde plaats in de tussenstand met 1 pt. voorsprong, want Paulin bleef 8ste.

In de laatste manche van het jaar lag Glenn opnieuw weer snel op kop. Het duurde nu iets langer voordat Jeffrey zich naar de tweede plek had opgewerkt, na rond de zevende plaats te zijn begonnen. Paulin was weer niet te bekennen nabij de kop, dus Glenn zat safe voor zijn podiumplek in de eindstand. Hij wilde ook wel graag zijn derde GP winnen dit seizoen, maar daar stak Herlings een stokje voor. Want tegen het einde kwam hij sterk opzetten, terwijl Coldenhoff wat inzakte. Jeffrey haalde in zonder veel tegenstand, en won daarmee de GP met evenveel punten als Glenn. Wat een heerlijk resultaat zeg. En wat prachtig om deze twee helden de laatste vier GP’s van 2019 te zien winnen. Maar over twee weken moeten ze nog eens goed aan de bak, om in samenwerking met ook Calvin Vlaanderen (zo is nu China besloten) de Motocross of Nations te winnen. Pal voor onze neus in Assen. Ze hebben hiermee goed geoefend. Nooit lijkt Nederland sterker te zijn geweest dan nu, dus de voortekenen zijn uitstekend (hoewel we van vorig jaar nog heel goed weten dat een kleinigheidje – zoals een steentje op een oog – zomaar de pret kan bederven; maar hopelijk hebben we die pech nu niet).

Brian Bogers werd in China twee keer 11de, en 13de in de eindstand van het kampioenschap.

In de MX2 pakte Jorge Prado weer de dubbel na prima starts. Briljant, maar we hoeven er weinig woorden aan vuil te maken. In de eerste manche deed Calvin Vlaanderen het weer prima met een tweede en een vierde plaats en een derde all-over. Voor de derde plaats in de eindstand was het nog spannend tussen Jago Geerts en Tom Vialle. In race 1 duelleerden ze even, maar Vialle won dat duel en verkleinde zijn achterstand tot 8 pt. In race 2 volgde Geerts op de derde plaats liggend de jonge Fransman, om zo gecontroleerd genoeg voorsprong te behouden (6 pt.) voor de derde plaats in de eindrangschikking. Heel erg knap van de jonge Belg.

Roan van de Moosdijk was er ook weer bij. Hij begon als vierde in de eerste manche, maar viel helaas uit door motorpech. In race twee deed hij het weer heel goed en reed hij van de 9de naar de 6de plaats. We zijn heel benieuwd hoe hij het volgend jaar inde GP’s gaat doen: hij lijkt zeker een top 5-kandidaat, met wellicht hier en daar een podium. Olsen werd in de eindstand tweede, ruim 200 pt. achter Prado; Vlaanderen 8ste, Bas Vaessen 14de en Davy Pootjes 19de.

Zie hier de samenvatting: https://www.youtube.com/watch?v=LsYHSkIZx-E

Achter alle geweld van de ontketende Glenn Coldenhoff, de teruggekeerde Jeffrey Herlings, en de opbloeiende Roan van de Moosdijk, schuift Brian Bogers steeds meer naar de achtergrond. Onterecht natuurlijk, want deze man knokt ook keihard na meer dan een jaar lang heftig blessureleed.

Daarom hier een mooi filmpje van Brian. Lekker muziekje ook…

De een-na-laatste wedstrijd voor het Cross-Country-Rally-WK was de Atacama rally in Peru. Veel van het terrein herkenden we van de Dakar. De vijfdaagse rally werd gewonnen door de Chileen Pablo Quintanilla op Husqvarna. Zo’n vier minuten achter hem eindigde de Brit Sam Sunderland. Daarmee won hij het WK (met de Rally du Maroc nog te gaan), want eerder dit jaar behaalde hij met zijn KTM de zege in de Abu Dhabi Desert Challenge en de Silk Way Rally.

20-21 september is het weer speedwayspektakel in Veenoord. De vrijdag staat in het teken van het ONK Speedway 2019, met de hele Nederlandse top aan de start. In het bijprogramma rijden de 125cc rijders hun eerste ONK-wedstrijd.

En op zaterdag is het weer tijd voor De Gouden Jopa Helm. Dit belooft een grandioos internationaal spektakel te worden. Er staan in totaal 7 nationaliteiten aan de start. 16 coureurs strijden om de

Gouden, Zilveren en Bronzen Jopa Helm 2019.

Het is een wedstrijd met een geheel eigen karakter, omdat het evenement onder kunstlicht wordt verreden. Het is onvoorstelbaar om met 130 km per uur, zonder remmen en vol gas de bocht in te denderen, maar de 16 coureurs die gaan strijden om de Gouden JOPA Helm doen dat wel. De wedstrijd is verdeeld over 20 heats.

Speedwaymekka Polen wordt vertegenwoordigd door Tomasz Orwat en Aureliusz Bielinskis. De drieënveertigjarige Engelse Paul Hurry maakt zijn comeback in Veenoord, in 1998 heeft

hij al de gouden helm gewonnen. Afgelopen jaar is hij tweede van Europa geworden in de grasstrack. Zou het hem lukken om 21 jaar na dato opnieuw een uitzonderlijke prestatie in Veenoord neer te zetten? Marius Hillebrand uit Duitsland is er ook bij. En we zijn blij dat we ook Theo Pijper aan de start hebben. Zijn kinderen starten trouwens bij de jeugd. De andere Nederlandse coureurs zijn: Henry van der Steen uit Oude Bildtzijl, Lars Zandvliet uit Mussel, Geert Bruinsma uit Heerenveen, Jarno de Vries uit Jubbega en Mika Meijer uit Winschoten.

In het bijprogramma worden er 2 wedstrijden verreden. De eerste wedstrijd is een senioren-speedwaywedstrijd om de Veenoord Bokaal en de tweede is de  125cc speedwayklasse.

Voor meer informatie kijkt u op www.speedwayveenoord.com

Pagina 1 van 121