Archief

Net als vorig jaar is Mike Kras de snerpende kampioen geworden in het Britse tweetakt-motocrosskampioenschap. Mike won eerder vijf van de acht races op zijn KTM, maar afgelopen weekend ging het niet helemaal lekker in de laatste wedstrijd van de serie in Hawkstone Park. Kras wist de schade echter beperkt te houden en toch voldoende punten te pakken voor de titel, met een 13de en een 2de plaats. Ashley Wilde werd tweede en John Adamson derde.

25-26 augustus is het WK-jeugdcross in Australië. Nederland wordt daar vertegenwoordigd door een heel stel snelle jongens Maar ook door een heel snel meisje. Lotte van Drunen is waarschijnlijk het enige meisje op het WK, tussen zo’n 120 jongens, dus dat is bijzonder. Temeer daar ze helemaal niet voor spek en bonen meedoet, maar echt dik in de top-10 van de 65cc kan rijden. Het AD maakte er een item over met een leuk filmpje.

https://www.ad.nl/dordrecht/lotte-als-enige-meisje-tegen-de-jongens-motocrossen-is-eneacute-cht-supercool~a3dba54b5/

We zien altijd maar weer die mooie beelden van crossers die hoog door de lucht zweven en enduristen die over de paden scheuren en over de obstakels dansen (zoals onze post van gisteren). Het lijkt zo makkelijk. We zouden bijna vergeten dat het eigenlijk ontzettend moeilijk is. Daarom nu dit filmpje om al die mindere goden te eren.

De KNMV heeft ene paar dagen laten weten wie onze eer gaan verdedigen in de Motocross der Naties. Dat zijn de MXON ‘routiniers’ Glenn Coldenhoff en Jeffrey Herlings, naast hen de nieuweling Calvin Vlaanderen (foto). Die laatste is niet verrassend, want hij doet het hartstikke goed op zijn Honda in de MX2-GP’s. Er zit wel een verhaal aan zijn Nederlanderschap, want hij is in Zuid-Afrika geboren, uit een Nederlandse moeder, woont al langer in Nederland en komt al jaren uit voor de KNMV. En sinds kort heeft hij ook een huis en een paspoort in Nederland. En hij ziet zijn toekomst ook in dit kikkerlandje. We weten niet of hij kaas met een schaaf schaaft voor op de boterham en of hij eigenlijk het liefst kroketten en frikandellen eet, maar toch is hij al met al wel een echte Nederlander.

En net als Jeffrey en Glenn heeft hij een Nederlandse achternaam en een Engelse voornaam. Dat maakt het voor de Amerikaanse commentatoren dan in ieder geval makkelijk om hun voornaam uit te spreken, als ze de strijd aanbinden met het Amerikaanse team op het Amerikaanse circuit van RedBud. Dat is een flink zanderige baan, en als die niet te glad geprepareerd wordt (zoals twee maanden geleden in de AMA-national-wedstrijd) dan maken onze landgenoten een goede kans om het sterke Amerikaanse team (Tomac/Barcia/Plessinger) in eigen huis te verslaan. Wij denken in ieder geval dat Jeffrey dat kan; en als Glenn en Calvin een goede dag hebben zullen ze ook heel ver komen.

Dat wordt spannend dus op 7oktober!