Archief

De derde ronde in het WK trial in Andorra was erg spannend. Thuisrijder Toni Bou (foto) had geen last meer van zijn rug, maar wel van zenuwen. Want hij was er enorm op gebrand om hier in zijn achtertuin te winnen. En winnen deed hij in deze hete wedstrijd, hoewel dat zeker niet makkelijk ging. In de eerste ronde van 15 nonstops, die voor een groot deel op leisteen-achtige ondergrond waren aangelegd hoog in de bergen, pakte Bou een puntje voorsprong op Albert Cabestany (Beta) en Jaime Busto (GasGas). En in de tweede ronde deed hij het weer net iets beter dan zijn concurrenten. Maar pas in de allerlaatste nonstop wist hij de zege te pakken, met twee strafpunten minder dan Cabestany. Het was ook nog een bijzondere overwinning, want dit is zijn 99ste, en daarmee heef hij evenveel outdoor WK-zeges als zevenvoudig wereldkampioen Dougie Lampkin. Qua wereldkampioenschappen was hij Dougie al lang voorbij (11 in de outdoortrial), maar qua wedstrijdzeges dus nog niet. 
Bou heeft nu 7 punten voorsprong op Jeroni Fajardo en 9 op Jaim Busto (beide GasGas). Volgend weekend is alweer de volgende wedstrijd, in Portugal. Daar kan Toni dus zijn 100ste zege pakken en daarmee het record breken.

Crosspromotor Youthstream maakte vorig weekend bekend dat GP-circus volgend jaar het seizoen zal openen in het Midden-Oosten, en later langs Hong Kong en China zal trekken. Zo werken ze er hard aan om de motocross-GP’s een echte wereldwijde serie te maken. Of wij Europeanen dat nou leuk vinden of niet.

Nu is Hong Kong heel klein, dus waar die GP zal zijn is wel min of meer duidelijk (nog niet wanneer, maar waarschijnlijk aansluitend op de GP’s in Indonesië ) maar China en het Midden-Oosten zijn heeeel groot, dus dat is nog heel vaag. Er gaat een sterk gerucht dat men in Oman bezig is om een GP te organiseren, dus wellicht wordt de seizoensopener daar verreden. Dat zal dan waarschijnlijk een echte zandrace worden. China is nog helemaal vaag, maar het ligt wel voor de hand dat het ergens in het zuidoosten zal zijn. Verder wordt er trouwens ook gefluisterd dat er weer een GP in Brazilië zit aan te komen.

Er zijn ondertussen ook nog mensen hard aan het werk om in 2019 een GP naar Sint Anthonis te halen. Het zou natuurlijk prachtig zijn als dat lukt, in de achtertuin van Jeffrey, maar er zijn nog geen tekenen vanuit Italië (Youthstream) dat de Motocross der Azen een GP gaat worden.

Half juli zullen we meer weten, als Youthstream de voorlopige kalender voor 2019 bekend maakt.

In het zand van Ottobiano in een heet Noord-Italië moest de GP het helaas zonder Jeffrey Herlings doen, die in een training eerder in de week zijn sleutelbeen brak. Jammer, jammer. Maar er waren andere landgenoten die in de hitte schitterden en de afwezigheid van Jeffrey daarmee meer dan dragelijk maakten.
In de MXGP bood Herlngs’ blessure kansen op een overwinning voor de andere toppers. Vooral thuisrijder Toni Cairoli zal in zijn handen hebben gewreven toen hij het nieuws over Jeffrey hoorde. En het werd een makkie voor de tweede man in de tussenstand (en huidige wereldkampioen). In de kwalificatie ging het nog niet lekker, maar in de races had hij twee keer een goede start, en reed hij vrijwel de hele tijd op kop. Ook een val in race 2 kon hem niet deren. Zonder Herlings heeft Cairoli blijkbaar het rijk alleen in het zand. Het Husqvarna-duo Paulin en Anstie werd tweed en derde in deze GP. Anstie lijkt weer naar de goede vorm van eind vorig jaar te groeien. Glenn Coldenhoff werd 9de en 11de. 
Cairoli loopt dus 50 punten in op Herlings. Nog altijd heeft hij 12 punten achterstand, maar het kampioenschap wordt weer een stuk spannender. Niet dat wij daar nou om zaten te springen, maar als we even net doen alsof we neutrale toeschouwers zijn, dan is dat leuk. 
In de MX2 was de Amerikaan Thomas Covington de sterkste in race 1. Maar het ging weer vooral tussen de teamgenoten Jorge Prado en Pauls Jonass. EN weer maakt Prado punten goed van de achterstadn die hij het hele seizoen al heeft op Jonass. Met een tweede en eerste plaats won hij de GP, terwijl Jonass twee keer derde werd, en daarmee Prado tot op 9 punten ziet naderen in de tussenstand. 
Davy Pootjes was lekker op dreef, met een 7de en 11de plaats. Bas Vaessen werd 15de en 21ste en Micha Boy de Waal wist helaas geen punten te halen. 
De dames reden hun vierde GP van het jaar. In het zand voelde Nancy van de Ven (foto) zich goed thuis. In race 1 reed ze op de derde plaats rond, en maakte ze nog niet echt indruk. Maar dat maakte ze dubbel en dwars goed in race 2, waarin ze van de vierde naar de eerste plaats reed. Dat bracht haar de winst in de GP, voor Fontanesi en Courtney Duncan. Hiermee staat ze nu derde in de tussenstand met, net als tweede vrouw Fontanesi, 21 punten achterstand op Duncan. 
Shana van der Vlist werd prima vijfde in de GP. Lynn Valk werd 10de , Eline Burgmans 13de en Kimberley Braam 14de. Ook heel goed dus.
Zie hier highlights van race 2 van de WMX: https://www.youtube.com/watch?v=NAkNXUmv5Ug 
En meer goed nieuws in de EMX250. Roan van de Moosdijk scoorde twee derde plaatsen en won daarmee de wedstrijd. Het was heel spannend aan het einde van de tweede race, maar doordat Roan nog wat tegenstanders wist te passeren in de hitte en Dylan Walsh, die de eerste race won, juist terugviel, pakte Roan de zege op zijn Yamaha. Walsh werd tweede en de jonge Jett Lawrence derde. 
Marcel Conijn pakte in race 1 drie punten, en finishte in race 2 als 26ste. Van de Moosdijk staat vijfde in de stand, op ruim 50 pt. achter leider Boisrame.

De Amerikaanse outdoorcross-serie, de ‘Nationals’ is al weer aardig op weg, met vier wedstrijden achter de rug. En er is duidelijk tekening in de strijd. Bij de 450’s is Eli Tomac (foto) duidelijk de sterkste op zijn Kawa: hij won 7 van de 8 races. Marvin Musquin (KTM) won er één, en staat tweede in de stand. Ken Roczen (Honda) is nog aan het terugkomen van zwaar en lang blessureleed, en doet het langzaamaan steeds beter. Die gaat wellicht ook nog wel races winnen. Maar voorlopig staat er geen maat op Tomac, en als hij geen rare dingen doet, wordt hij vast wel kampioen. Maar er zijn nog acht wedstrijden te gaan deze zomer en er kan natuurlijk nog van alles gebeuren.

Bij de 250’s was Zach Osborne (Huskie) de grote favoriet. De kampioen van vorig jaar won de eerste wedstrijd, maar moest toezien hoe Aaron Plessinger (Yamaha) en Jeremy Martin (Honda) de volgende twee wonnen. En na die derde wedstrijd, terwijl hij op kop stond in de stand, bleek dat hij zijn schouder zwaar had geblesseerd en geopereerd moest worden. Dat betekende helaas einde seizoen voor hem. Plessinger pakte daarna de dubbel in de vierde wedstrijd, en gaat nu aan de leiding in de tussenstand, ruim voor de broertjes Jeremy en Alex Martin. De jonge Justin Cooper staat knap vierde met zijn Yamaha, en won zelfs een manche. Vorig jaar eindigde hij als rookie nog 21ste. Zie hier beelden van de vierde wedstrijd in High Point: http://www.promotocross.com/mx/video

In de een na laatste Noordwest-Europese voorronde voor het EK jeugdcross deden onze landgenootjes het weer lekker. Op de harde baan werd Kay de Wolf in de 85cc derde en achtste, terwijl Scott Smulders 9de / 4de werd. Ook waren er punten voor: Dave Kooiker DNF/ 8ste, Romano Aspers 13de / 15de, Ivano van Erp 16de / 12de, Jens Walvoort 17de / 16de.

Dan missen we de naam Kay Karssemakers: hij ging helaas niet van start wegens een blessure. Liam Everts won race 1, maar moest in de tweede geblesseerd opgeven na een flinke valpartij. De Duitser Constantin Piller won race 2.

In de stand staat De Wolf nu 1 puntje voor op Everts, met zo’n 25 punten verderop Karssemakers en Kooiker.

Bij de 65cc schitterde Bradley Mesters weer, met twee 3de plaatsen. Damien Knuiman werd 6de / 4de , Lotte van Drunen 7de / 5de, broertje Jayson 8ste / 19de, Gyan Doensen twee keer 14de en Mick Kennedy 19de / 18de. De Tsjech Vitezslav Marek won beide manches. Hij staat vierde in de tussenstand, die daarboven het prachtige beeld laat zien van drie landgenootjes op kop: Mesters ruim voor Lotte van Drunen en Knuiman, die om de tweede plaats duelleren.