Archief

De kersverse MXGP-wereldkampioen Antonio Cairoli heeft een paar bijzondere weken achter de rug. Na het pakken van zijn negende (!) wereldtitel trad de Italiaan namelijk in het huwelijk met zijn Nederlandse vriendin Jill, om aansluitend op huwelijksreis te gaan. En het leven werd nog mooier voor de 32-jarige motocross-ster, de huwelijksreis werd namelijk kort onderbroken voor een test op KTM’s RC16 MotoGP-machine op het circuit van Valencia. Een cadeautje van zijn werkgever voor het behalen van de wereldtitel, dat hij gretig met beide handen aanpakte. In totaal legde Cairoli, die erg onder de indruk was van de machine, 22 ronden af: “Tijdens de laatste sessie had ik er serieus plezier in, de eerste ronden was het toch vooral een kwestie van wennen. Vooral aan de versnellingsbak, die andersom schakelt in vergelijking met een reguliere motor. Rijden met 300+ kilometer per uur is wel enerverend!”

Vorige week lieten we een paar creatieve mogelijkheden zien om je noppenmotor mee te nemen: op de auto, achter de motor en in het zijspan. Daarop kregen we reacties van John Loo en Sjoerd Schippers. De eerste gebruikte bijna 30 jaar geleden zijn fiets (met trappers, je weet wel) als trekker van een aanhangertje waarop zijn KTM stond. Daarmee fietste hij 7 km. naar het circuit in Bakel om daar een wedstrijd te rijden. Daarna weer terug naar huis. En ’s avonds weer op de fiets naar Bakel voor de prijsuitreiking. Hiermee scoorde hij ook een bericht in het weekblad Motor (zie foto). En Sjoerd Schippers stuurde ons ook een foto, niet van vroeger maar van nu: Niek van Eijck die op de fiets met aanhanger met crossmotor naar het circuit trapt. 

Volgens ons tonen John (toen) en Niek (nu) echte motivatie om te crossen. Bravo jongens! Hun fietsen zijn wat ons betreft stoerder dan de stoerste pick-up-truck.

 

 

 

In Las Vegas was het weer showtime: de jaarlijkse Monster Energy Cup stadioncross. Drie manches op een milde supercrossbaan (zonder whoops) met alle Amerikaanse toppers uit de Amerikaanse MX1 en MX2 plus GP-rijder Tim Gajser, die er geen geheim van heeft gemaakt dat hij graag naar de USA zou willen en dus de Amerikaanse toestanden eens ging verkennen. Veel prijzengeld garandeert veel inzet in de Moster Cup (want er is verder geen kampioenschap mee gemoeid), en voor de winnaar van alle drie de manches zelfs een miljoen (!) dollar bonus. Da’s niet niks. 
Nieuw was dat Broc Tickle op een fabrieks-KTM reed en Justin Barcia op een privé-Homda. 
In race 1 ging het gruwelijk mis voor Justin Bogle die met een grote sprong achterin Justin (ook al) Hoeft crashte. Na de herstart waren het gelijk al de favorieten Eli Tomac, Marvin Musquin en Jason Anderson aan de in de kopgroep. Maar Tomac schakelde zichzelf uit met een flinke crash en even later stuiterde ook Gajser hard van zijn Honda. Allebei hielden ze het voor gezien. Musquin stuurde zijn KTM zonder veel tegenstand naar de overwinning, met de Huskies van Anderson en Dean Wilson ruim achter hem. 
Race 2 was een makkie voor Musquin. Hij won weer voor Anderson, en dit keer Tickle op de derde plek. 
Musquin moet bij de start van de derde manche toch wel wat extra zenuwen hebben gevoeld, zou je denken, met een miljoen dollar op hem wachtend aan de finish als hij nog een keer zou winnen. Maar van die spanning had hij geen last, want na drie bochten had hij al een flinke voorsprong en vervolgens reed hij zonder probleem naar een ruime overwinning. Alweer voor Anderson en Wilson. Daarmee waren de podiums steeds bezet door KTM’s en Husqvarna’s. Op vier eindigde Tickle en op vijf Jordon Smith, ook op KTM’s. De Oostenrijkers waren dus blij. Temeer daar de winnaar overal op zijn kleren rode stieren heeft en hij ook zo’n blikje uit Oostenrijk mee naar het podium nam. We betwijfelen of Monster nou zo blij is met dit resultaat, want hem moeten de dus een miljoen geven. 
Zie hier de samenvatting: https://www.youtube.com/watch?v=E1PkrDebx04 en hier de complete drie manches: 
https://www.dailymotion.com/video/x64mhfh 
https://www.dailymotion.com/video/x64mqq1… 
https://www.dailymotion.com/video/x64n03m…

Dit weekend was de laatste wedstrijd voor het ONK motocross, op het mooie circuit in Boekel. En met het prachtige weer werd het een mooi crossfestijn. Sven van der Mierden won in de MX1, maar Rick Satink was al eerder kampioen geworden. In de MX2 was er nog geen kampioen bekend en was het tot het laatst spannend. Het ging tussen René de Jong en Roy van Heugten, maar de eerste pakte de titel door in de laatste manche te winnen. Raivo Dankers was ook al kampioen, maar bewees in Boekel nog eens duidelijk waarom: hi won weer. Met deze mannen hebben we drie kampioenen op KTM. 
Bij de grote 85cc won Kay Karssemakers, terwijl de andere Kay (de Wolf) eerder al de titel had gepakt. En ook bij de kleine 85cc was de winnaar niet de kampioen: Ivano van Erp won, terwijl Cas Valk al het kampioenschap op zak had. Maar in de grote 65cc was het Bradley Mesters die ineens de overwinning in de wedstrijd en in het NK pakte. Bij de kleine wielen was Lotte van Drunen (foto) ongenaakbaar in Boekel, maar Levi Schrik had daar geen schrik van, want die had in Geldermalsen al beslag gelegd op de titel. De reeds gekroonde kampioen Dean Gregoire won de 50cc, maar 
Jenairo Beerens heeft de 50cc KTM-cup op zijn naam geschreven.

Frank Mulders en Marc van Deutekom werden een paar weken geleden Europees kampioen zijspancross bij de amateurbond IMBA. Om hun prachtige prestatie te eren maakte de Wijchense Omroep een video-item over hen.