Archief

Zet Lotte van Drunen (11) op een crossmotor en ze doet iedereen versteld staan, tot in Australië aan toe. Dit jaar stapt de Nederlands Kampioene over naar de 65cc grote wielen. En dat gaat al heel goed, want ze werd afgelopen zondag in Slowakije bij het EK tweede. Bij deze een mooi filmpje van de KNMV, waarin Lotte vertelt over de motocross én wat ze verder graag doet.

https://youtu.be/SIGtoq8J5Lo

Trial is relatief ongevaarlijk, als je het met andere motorsporten vergelijkt. Maar hoe spectaculairder het wordt, hoe lelijker je er mee kan vallen. Kijk maar.

https://www.youtube.com/watch?v=90rLwo4AxVY

Een prachtige opening van het WK-zijspanseizoen in Lommel. Onder een heerlijk voorjaarszonnetje scheurden Julian Veldman/Glenn Janssens tijdens de eerste manche vanaf de tweede rij naar de kop van het veld en wonnen op een prachtige en machtige manier. Willemsen/Rostingt werden tweede en Vanluchene/Van den Bogaart derde. In de tweede race ging het helaas veel minder met Veldman. Terwijl Willemsen aan kop ging, wilde Veldman weer naar voren boenderen, maar een harde valpartij hield dat tegen, en hij moest geblesseerd het veld ruimen. Ondertussen waren het nu Etienne Bax en Kaspers Stupelis die sterk op kwamen zetten, de leiding grepen en wonnen. Vanluchene/Van den Bogaart werden tweede en Willemsen/Rostingt nu derde. Die twee combinaties hadden dus evenveel punten, maar Vanluchene kreeg de GP-winst op zijn naam.

Zie hier de samenvatting: https://www.fimsidecarcross.com/…/966-newsfeed-denicol-gp-r…

Bij de GP in Valkenswaard kondigde de FIM (de wereldmotorbond) de E-XBike World Cup aan. Die zal worden gehouden in het bijprogramma van de MXGP in Imola, in augustus. We raakten er een beetje door verward, want we hadden een wedstrijd voor elektrische crossmotoren verwacht (in de trial, enduro en wegrace zijn er al van die initiatieven door de FIM). Maar nee hoor, als we het goed begrijpen gaat het hier om elektrische mountain-bikes.

De FIM geeft een historisch motief daarvoor: ooit begonnen de meeste motoren ook als fietsen met een er aan vast geschroefd motortje. Misschien denkt de FIM nu wel een interessante nieuwe markt te kunnen aanboren, die blijkbaar nog niet door de bestaande fietsbonden is geclaimd.

Tsja, het zou zomaar kunnen. Tenslotte hebben we ook een Algemene Nederlandse Wielrijders Bond, die zich vooral met autozaken bezighoudt.

Voor het eerst was er een supercross in Nashville, Texas. Cooper Webb, de leider in zat niet zo goed in z’n vel hier. Maar in de finale pakte hij kopstart, en hij had de mazzel dat zijn belager Marvin Musquin viel op de whoops, en dat Roczen, die heel snel was, z’n kansen in rook zag opgaan toen Savatgy pal voor z’n neus viel en hij erover struikelde.  Eli Tomac was weer eens slecht gestart (15de), maar hij was verreweg de snelste en hij haalde iedereen in en won met afstand. Heel knap. Musquin werd nog zesde, en daarmee loopt zijn achterstand op Webb in het kampioenschap op tot 21 pt. op Tomac en Musquin. Nog 21 pt. verderop staat Roczen. Er zijn nog drie wedstrijden te gaan, dus Webb’s voorsprong lijkt tamelijk comfortabel.

De 250’s west moesten aantreden zonder de onbetwiste leider in de stand. Auston Forkner had alle eerder wedstrijden gewonnen, maar kon door een harde klapper in de kwalificatie niet meedoen in Nashville. Dat schiep dus volop kans voor zijn naaste belagers Chase Sexton en Justin Cooper. Maar beide maakten fouten in de eerste paar ronden: blijkbaar hadden ze flink de zenuwen. Hierdoor kreeg de Equadoriaanse veteraan Martin Davalos de ruimte om met flinke voorsprong te winnen. Deze Kawa-piloot heefft al vijf keer een supercross gewonnen, maar de laatste keer was al in 2016, dus je kunt je zijn blijdschap voorstellen. Sexton vocht zich nog naar de tweede plaats en Cooper naar de derde. Forkner mag zijn teamgenoot Davalos wel dankbaar zijn, want doordat die won, houdt hij nog net 3 pt. voorsprong in de tussenstand (met nog maar 1 race te gaan!) op Sexton, en 7 op Cooper. Die laatste race, over 4 weken in Las Vegas, zal dus heel spannend worden.

Zie hier de hoogtepunten van de 450’s https://www.youtube.com/watch?v=9r8N2Y6v66w en hier de hele wedstrijd http://offroadvideos.org/ama-supercross-round-14-nashville-2019-main-events/