Alle Nieuws

De AMBC-Staphorst organiseert 28 december weer de Stappersterveldrit. Deze offroad-rit start bij
Hofstede Motoren aan de Industrieweg in Staphorst, waar de inschrijving om 08.30 begint. Ex-topcrosser Klaas Hofstede stippelt samen met de commissie ieder jaar weer een prachtige route van ongeveer 45 km. uit door de mooie omgeving van Staphorst.
Quadrijders zijn ook welkom, zij het een uurtje later dan de motorrijders.
Deelnemers die geen KNMV off-road startlicentie hebben, dienen van te voren online bij de bond een KNMV dagpas aan te vragen. Als dat niet lukt, dan bestaat er nog een mogelijkheid om op de dag zelf bij de inschrijving een dagpas te regelen, maar dat zorgt wel voor extra wachttijd. 
Het inschrijfgeld bedraagt € 20,–. Zonder bijzonderheden gaat de route dicht om 14:00 uur. 
Doe mee, maak plezier, maar gedraag je wel! Wildcrossen wordt niet getolereerd.
Voor meer info, zie: http://www.ambc-staphorst.nl/cross-off…/stapperster-veldrit/

Net als bij het indoortrial, wordt ook bij de het WK Superenduro (oftewel indoorenduro, oftewel endurocross) de eerste wedstrijd voor het seizoen 2018 al eind 2017 gehouden. En wel in Polen. Precies een jaar nadat we in Krakau afscheid namen van zesvoudig wereldkampioen Superenduro Taddy Blazusiak, die zijn helm aan de wilgen hing, is hij ineens weer terug. Het bloed kruipt blijkbaar weer waar het niet gaan kan: hij kon het gewoon niet laten. 
En net als vorig jaar in zijn afscheidswedstrijd, won hij voor eigen publiek. Een prachtige comeback dus. Alsof Heintje Davids gelijk weer een nummer-1-hit scoort. 
De baan was erg moeilijk: zacht met diepe sporen, modder in de matrix en een hoge bandenhindernis kort na de start. Dit zorgde voor flink wat valpartijen en ‘vastlopers’.
Blazusiak won op zijn KTM door goede starts en constant presteren in de drie finales. Hij werd drie keer tweede, terwijl Cody Webb twee keer en Billy Bolt een keer wonnen. Van Bolt is dat heel knap, want hij deed voor het eerst aan een superenduro mee.
De regerend kampioen Colton Haaker had geen beste dag, en ook Jonny Walker vergeet de wedstrijd maar liever snel weer. En dat geldt ook voor Wesley Pittens. Hij had mee willen doen in de Euro-klasse, maar omdat hij vorig jaar in de wedstrijd in Duitsland punten scoorde in de WK-klasse, werd hij door de organisatie verplicht om weer voor het WK mee te doen. Helaas wist Wesley zich dit keer niet te kwalificeren op dit topnivo. Robin Holtmeulen deed wel mee in de Euro-klasse, maar kon zich jammer genoeg door tegenslag niet voor de finale plaatsen. Volgende keer meer succes mannen!
Zie hier de spannende laatste ronde: https://www.youtube.com/watch?v=9bBQj6eMWWw 
En hier nog wat beelden die de enorme trots van half Polen op Taddy goed weergeven: https://www.youtube.com/watch?v=y56HyhudN30

In Noppennieuws 1 – 2018 zul je een test van de totaal vernieuwde CRF250R kunnen lezen, met alle technische details.
Nu geven we je vast het nieuws van de bedragen die Honda voor de nieuwe lekkernijen zal vragen. 
De nieuwe Honda 2018 crossers zijn nu al te koop bij de officiële Honda MX dealers. Maar de nieuwste CRF250R zal pas vanaf eind december 2017 over de toonbank gaan, in ruil voor € 8.799,- (vanaf).
Adviesverkooprijzen overige modellen, incl. BTW
CRF450 RJ € 9.399,-
CRF450 RXJ € 9.599,-
CRF150 RBJ € 5.590,-
CRF125 FH € 2.890,-
CRF110 FH € 2.390,-
CRF50 FH € 1.590,-

We zijn hier geen filmrubriek, maar voor het overlijden van filmproducent Bruce Brown moeten we toch wel even aandacht hebben, want met zijn film On Any Sunday uit 1971 heeft hij een grote invloed gehad op de populariteit van motorsport en het in beeld brengen daarvan. 
Deze film toont het plezier dat duizenden mensen (voornamelijk in de USA) in motorsport hadden en het talent en de overgave die de toppers toonden, in de races die zij “Op Elke Zondag” reden. Ook werden de spanning en de finesse van de verschillende motorsport-disciplines voor het eerst mooi op film gezet. Werden motorsporters voordien vooral als leipo’s gezien; deze film creëerde respect. 
Brown had in 1966 al succes gehad met een film over surfen "Endless Summer". In Zuid-Californië, waar hij woonde, gingen steeds meer surfers in die jaren offroad-motorrijden. Niet zo gek, want surfen en offroadrijden gaat allebei over sport, snelheid, balans en het gevoel van vrijheid. Zo kwam Brown ook in de kringen van woestijnracers terecht, en daar kwam hij op het idee voor zijn nieuwe en meest succesvolle film. Hij wist de wereldberoemde motorgekke topacteur Steve McQueen als geldschieter te strikken, en naast hem kregen alle Amerikaanse toprijders kregen een rol. 
Brown was een van de eersten die helmcamera’s gebruikte: grote kilo’s wegende camera’s op helmen getaped. Gopro mag hem dus wel als voorvader eren. 
Bruce Brown overleed op 10 december. Niet lang daarvoor was hij 80 geworden. 
Uit respect of voor je plezier: kijk nog eens naar On Any Sunday, want deze mooie film is een ‘milestone’ voor de motorsportpubliciteit. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=NANgq60LfO0

Charles Lefrancois (zijn naam zegt het eigenlijk al) uit Frankrijk heeft beide dagen van de Supercross in Schijndel gewonnen. Lefrancois (foto) was tamelijk oppermachtig. Mike Kras mocht op de zondag ook het podium op als derde, achter de Belg Jens Getteman. Op zaterdag werd Ashley Greedy (GB) tweede en Getteman derde. Kras pakte toen de vijfde plaats. Bram van den Hoek werd op beide dagen knap zevende. Jeffrey Meurs en Nick Kouwenberg vielen helaas uit met blessures.

Twee persberichten kwamen langs over de MXGP. De eerste is niet zo mooi: namelijk het bericht dat onze kersverse MXGP-Honda-fabriekscoureur Brian Bogers waarschijnlijk voor minstens drie maanden is uitgeschakeld. Bij een val tijdens een training in Italië verbrijzelde hij een paar botjes in zijn voet. Hij is nu twee keer geopereerd, maar het herstel gaat nog heel lang duren. En het spant erom of hij bij de eerste GP (begin maart in Argentinië) aan de start zal kunnen komen. Sterkte Brian!
Het tweede nieuwtje is wel mooi. Namelijk dat de derde GP in Italië in2018, waar nog geen plek voor was aangewezen, zal worden verreden in Ottobiano, op 17 juni. Dat is goed nieuws, want dat is een zandbaan, en Jeffrey Herlings wil daar vast (denken wij) graag de kans op een revanche op meneer Cairoli, nadat hij daar door een zonnesteek afgelopen zomer bijna onttroond was als zandkoning. De GP zal ‘MXGP of Lombardia’ worden genoemd. Zo zouden we Valkenswaard ook ‘MXGP of Noord-Brabant’ kunnen noemen, maar om een of andere reden is dat al de ‘MXGP of Europe’.

In dit mooie filmpje van KTM-Redbull zien we even Jeffrey Herlings seizoen 2017 in herhaling, in korte fragmentjes.

Moet je deze zaterdag weer naar het winkelcentrum? In deze tijden hebben sommigen onder ons het wel een beetje gehad met winkelcentra. 
Maar dit promofilmpje voor de supercross in Parijs laat zien dat je ook best leuke dingen kunt doen in een winkelcentrum: 

Zomaar een prachtige foto.

Net als de mannen in dit filmpje; het schijnt goed voor je huid te zijn....