Alle Nieuws

In de eerste manche zat het de Nederlanders niet erg mee in Stelpe, in Letland. Etienne Bax / Nicolas Musset crashten terwijl ze tweede lagen, en vlak voor het einde stopte de motor van Daniel Willemsen en Robbie Bax ermee terwijl hij aan de leiding lag. Met een uiterste krachtsinspanning wisten deze helden hun strijdwagen nog wel de finish-heuvel op te duwen, maar helaas buiten de punten. Valentin Giraud / Elvijs Mucenieks kregen de victorie zo in de schoot geworpen, voor Bax/Musset. In race 2 won Willemsen wel, terwijl Etienne Bax tweede werd. Hij won daarmee de GP, met Giraud/Mucenieks als tweede, een derde plek voor de Cermak broers, vierde plaats voor Hermans/Van Gaalen en de zevende voor Veldman/ Van den Boogaart.
Zie hier de samenvatting (zonder commentaar) van race 1: https://www.fimsidecarcross.com/…/334-stelpe-highlight-from…

Zie hier nog eens hoe The Bullet in Lommel bevestigde toch de beste zandrijder ter wereld te zijn. In de GP van Ottobiano was daar twijfel over gerezen, maar nu is het weer duidelijk. Zie hier hun prachtige duel!
{youtube}K6PP7SCGP9I{/youtube}

T’ is al twee weken geleden: de X-Games in Minneapolis. Nieuwzeelander Levi Sherwood maakte het mooiste capriool op zijn crossers en won goud in de Moto X Freestyle: {youtube}Kb8JH7PtmIA{/youtube} Colby Raha deed de kwartpijp het best: https://www.youtube.com/watch?v=h8WEOOvLK9A en Jarryd McNeil won de step-up: https://www.youtube.com/watch?v=YBtX4jZvmVY 
Zie hier heel kort de highlights: https://www.youtube.com/watch?v=A4wvemUSLik

We zouden het bijna vergeten, naast het grote succes voor Herlings in de titanenstrijd met Cairoli en de prachtige derde plek voor Coldenhoff, maar ook in de Europese-kampioenschapsklassen was er Nederlands succes bij de GP in Lommel. Mike Kras (foto) won de EMX300, met een tweede en eerste plaats. Hij had daarmee evenveel punten als kampioenschapsleider Brad Anderson uit Engeland, maar pakte wel de GP-winst. Mike staat tweede in de stand op 21 punten achter Anderson. Wij zeggen: krassen, krassen, krassen! Rick Satink deed het ook prima: vierde en derde. Micheal Hool werd in race 1 derde, maar scoorde niet in de tweede. 
In de EMX150 Honda-klasse deed Kjeld Stuurman het uitstekend, door in de eerste manche derde te worden en daarna vijfde. Lynn Valk deed het ook prima: ze werd vierde en negende, en hield een massa jongens achter zich. Ze reed zelfs een tijd op kop in race 2, maar viel helaas op de zware baan.
Anton Nordström Graaf uit Zweden werd overall winnaar.
Nog veel meer Nederlanders scoorden flink wat punten in Lommel in deze klassen. We gaan ze niet allemaal opnoemen, maar ze krijgen wel allemaal onze complimenten: Bravo!

De derde ronde voor het EK Enduro was in vlakbij Maagdenburg in Midden Duitsland. Net als bij de vorige ronde in Estland dus geen bergen en stenen, maar zand, bospaadjes en boomwortels. En op zaterdag ook nog regen. Het was zeker geen makkelijke wedstrijd, want het tijdschema was erg krap. 
Maar de Nederlandse delegatie deed het goed hoor. In de E1 werd Daan Bruijsten (foto) heel goed twee keer derde, en Rik Vierhuizen achtste en zesde. De Zweed Andreas Linusson won beide dagen. Bij de E2 deed de Brit Jamie Lewis dat, terwijl Thierry Pittens er vrij dichtbij zat, met een vierde en tweede plaats. Robin Nijkamp werd 11de/5de , Robin Holtmeulen 13de/12de en Wesley Pittens werd zesde, maar viel helaas uit op dag 1. Bij de zwaarste jongens (de E3) haalde Lucas Dolfing een zevende en vierde plek, terwijl Bas Klein Haneveld achtste en zevende werd. De winst ging twee keer naar de oudgediende Italiaan Maurizio Micheluz. 
In het overall-kampioenschap staat de 19-jarige junior(!)-rijder Matteo Pavoni uit Italië op kop. Hij won de junior-E1-klasse twee keer.

In deze geinige commercial wordt motocross gebruikt als metafoor voor het leven:
{youtube}bPfmXgpRGZM{/youtube}

40 jaar geleden: Heikki Mikkola is zo dapper om met een paar kilo extra op zijn helm de kijker mee te nemen over de motocrossbaan. Het elastiek van z’n crossbril mag wel extra sterk geweest zijn.

Prachtig land. En kijk eens hoe lekker je hier kunt rijden/vliegen:
{youtube}YiEZcRL3fsE{/youtube}

In aanvulling op het filmpje van gisteren, een waarschuwing: pas op waar je springt in Nieuw Zeeland!
{youtube}QMeOeAUwZ_E{/youtube}

In het Amerikaanse Kingman toonde Toni Bou zich weer eens de king van de trialwereld. Zowel op de droge eerste dag als de iets nattere tweede dag won hij met schijnbaar gemak. Het parcours was relatief makkelijk, want er werden niet heel veel strafpunten genoteerd. Maar genoeg voor Bou om zich te kunnen onderscheiden. En het Montesa-Honda-team had dubbel succes want de jonge Jaime Busto werd respectievelijk derde en tweede. Eeuwige tweede (normaalgesproken) Adam Raga (TRS) werd nu op dag twee zelfs geen derde, want die plek was voor Jeroni Fajardo op zijn Vertigo. Maar in de WK-stand is hij nog wel tweede, ruim achter Bou, maar voor Busto.
Het is nu zomervakantie voor de WK-acrobaten, maar op 10 september kan Bou al kampioen worden bij de een-na-laatste ronde in Tsjechië, want hij heeft 28 punten voorsprong.