Alle Nieuws

De laatste selectiewedstrijd voor het EK-jeugdcross in de zone Noordwest-Europa werd verreden in het Duitse Schwedt. Onze landgenoten Kay de Wolf en Ivano van Erp lieten zich hier weer van hun beste kant zien, want ze wonnen in respectievelijk de 85cc en 65cc-klassen. En daarmee wonnen ze allebei gelijk ook het kampioenschap. 
En ook de jonge Nederlanders Scott Smulders, Kay Karssemakers en Ryan de Beer (85cc) en Damien Knuiman, Giovanni Pruijmboom, Mirco Ten Kate, Levi Schrik, Gyan Doensen, Mick Kennedy, Guus De Lange en Charlie Van Nieuwland (65cc) scoorden ruimschoots punten. Uitstekend gedaan dus! Maar ook slecht nieuws, helaas. Ryan de Beer (foto) brak in de tweede manche zijn onderbeen. 
De eerste tien in de eindstand hebben zich in beide klassen geplaatst voor de Europese finale in Tsjechië (Loket). Dat zijn in de 85cc Kay de Wolf (1), Kay Karssemakers (6), Scott Smulders (8) en Dave Kooiker (9), en in de 65cc Ivano van Erp (1), Damien Knuiman (4),Giovanni Pruijmboom (6) en Mirco ten Kate (9).

Heel verrassend is het Blake Baggett (foto) op zijn KTM die na vier ronden aan de leiding staat in het Amerikaanse outdoor-motocross-seizoen. Hij is langzaam op stoom gekomen, maar heeft de laatste twee wedstrijden gewonnen. Dat kon mede doordat de grote favoriet Eli Tomac (Kawa), die aanvankelijk aan de leiding ging, foutjes maakt en daardoor punten laat liggen. De tweede leider in het kampioenschap werd Marvin Musquin (KTM), maar hij blesseerde zijn meniscus voor de laatste wedstrijd op het mooie High Point circuit, waardoor hij daar weinig punten scoorde. Het is nu druk aan de top, met Baggett kort voor Musquin en Tomac. 
Bij de 250’s is Zach Osborne (Husqvarna) na zijn supercrosstitel ook in de outdoors de baas. Hij wint lag niet alle races maar doet het overall duidelijk het best. De broertjes Alex en Jeremy Martin (KTM en Honda) hadden in de supercross beide een seizoen om snel te vergeten, maar doen het op de buitenbanen veel beter. Zij staan tweede en derde in de stand. 
 Zie hier beelden van de laatste wedstrijd op High Point:http://www.promotocross.com/…/2017-red-bull-high-point-nati…

Tijdens de Junior Riding Experience off-road jeugdclinics leer je de basisvaardigheden van het off-road rijden. Wil jij (beter) leren rijden op een off-road motor of quad? Meld je dan nu aan voor deze anderhalf uur durende clinic! De laatste plekken van de off-road jeugdclinics zijn beschikbaar op zaterdag 1 juli & zondag 2 juli.
De jeugdclinics vinden plaats op het afgesloten terrein van ActionPlanet in Spaarnwoude.
Voor gevorderde rijders (je hebt al meegedaan aan een clinic voor beginners) zijn er nog plekken op: zaterdag 1 juli om 14:30 uur en zondag 2 juli om 11:30 uur.
Heb je de gevorderde clinic al (vaker) gedaan en durf je het aan? Dan hebben we ook nog plek in onze Supernova's groep op zondag 2 juli om 14:30 uur/
De kosten bedragen € 95,- (per kind per clinic van anderhalf uur).
Info: http://www.motox.nl/off-road-jeugdclinics/

De Spanjaard Alfredo Gomez (KTM) heeft de hoofdact van de Erzberg Rodeo in Oostenrijk gewonnen. In een ongeëvenaard goede tijd van 2.17 u. wist hij het spectaculaire en ongelofelijk zware traject door de gigantische ijzermijn te doorkruisen. Hij won op techniek, want na een vroege valpartij maakte hij vooral veel tijd goed in de zware Karl’s Dinner-sectie, waar een eindeloze reeks grote rotsblokken met trialtechniek moet worden overwonnen. Graham Jarvis (Husqvarna) , de winnaar van vorig jaar, startte rustig en klom langzaam op van een twintigste plek tot de tweede. Maar Gomez wist hij niet te bedreigen. De Amerikaan Cody Webb werd derde op KTM. 
Zie hier de highlights: https://www.redbull.com/…/erzbergrodeo-2017-red-bull-hare-s…
En de liefhebbers kunnen hier de hele wedstrijd zien: https://www.redbull.tv/…/AP-1QVQDZUF…/red-bull-hare-scramble

Groot nieuws uit trialland: er is iets zeer onverwachts gebeurd: Toni Bou heeft de GP van Andorra (ongeveer in zijn achtertuin) NIET gewonnen. Meestal maken we er geen nieuws van als iemand niet wint, maar in dit geval is dat bijzonder genoeg om even de aandacht op te vestigen. Toni Bou wint namelijk meer dan 95% van zijn wedstrijden, en heeft de afgelopen 12 WK-wedstrijden (outdoor en indoor) zonder onderbreking gewonnen. 
Adam Raga (TRS; foto) mocht nu Toni’s plekje bovenop het podium innemen, en was daar erg gelukkig mee. Eindelijk weer eens loon naar werken voor hem. Eindelijk eens niet ‘eeuwige tweede’.
En hoe kon dit dan gebeuren? Bou raakte onder tijdsdruk in één nonstop net buiten het lint van de sectie. Een concentratiefout, waardoor hij 5 strafpunten kreeg. En omdat er verder heel weinig strafpunten werden gescoord door de toppers in deze relatief makkelijke wedstrijd, maakte dat het cruciale verschil. 
De jonge Montesa-Honda rijder Jaime Busto haalde zijn eerste podium in een GP door als tweede te eindigen, met 1 strafpunt meer dan Raga. Pas daarna kwam zijn teamgenoot Bou, met nog 1 punt meer. En daarmee was het podium, zoals meestal, toch weer geheel voor Spanje.
Bou staat in de WK stand na vier ronden nog altijd tien punten voor op Raga. Komend weekend is de volgende wedstrijd, in Lourdes (F).
Ere wie ere toekomt: zie hier Adam Raga aan het werk in Andorra: https://www.youtube.com/watch?v=Aqw7fIphQPI

Noppennieuws reed onlangs op de elektrische KTM Freeride E bij de crosscountry-training in Venlo. Op de prachtige baan van bijna 8 km. lang rond circuit Zaarderheiken was het pittig wegens de warmte. Maar het blijkt dat je hier heerlijk (stil) kunt rijden met zo’n elektrische offroad, en weinig voor een traditionele enduromotor hoeft onder te doen. Vooral de smalle bochtige stukken door het bos gingen heerlijk op de Freeride. 
11 en 17 september zijn er weer crosscountry-trainingsdagen bij MC Venlo - Blerick.

Je hebt er in Nederland echt helemaal niets aan, maar met een langere achtervork en een schoepenwiel maak je van je crosser een hillclimber waarmee je in het juiste landschap heerlijk kunt raggen. Zoals bijvoorbeeld in Jawbone Canyon in de Mojave woestijn in de VS. Kijk maar:

MotorkledingStore.nl heeft jou nodig. Ben jij een enthousiaste MX-er? Deel dan jouw ervaring in deze korte enquête. De vragenlijst neemt maximaal drie minuten van je tijd in beslag en daarvoor in ruil ontvang jij € 10,- shoptegoed. Een mooie manier om te helpen dus!

Namens MotorkledingStore alvast hartelijk dank.

werkt de link niet, klik dan hier: www.motorkledingstore.nl/nieuwsbrief/mx_enquete/

 

 

 

 

Na eerst in Zelhem bij de eerste wedstrijd te hebben gewonnen, is het Chantal de Raaff ook gelukt om in Letland de tweede ronde van de EK Trial Women International Class te winnen. Beide dagen zelfs.. Bravo Chantal!
De Engelse Emma Bristow won op dag 1 de topklasse bij de dames, maar werd op dag 2 tweede achter de Duitse Theresa Bauml. 
Nog 1 wedstrijd te gaan, 5 augustus in Italië.

Yamaha heeft flink gesleuteld aan de nieuwe YZ450F. Bijna alles is veranderd. Maar het meest opvallend is de komst van een elektrische startmotor. Ook bijzonder: je kunt de mapping aanpassen en gegevens uitlezen via een app op je telefoon. Dat is een nieuwtje onder productiemotoren, en betekent dat er dus Wifi op de motor zit. Verder zijn het nieuwe frame en natuurlijk het gewijzigde bodywork opvallend.
Maar ook verder is er in de motor veel veranderd, cylinderkop, zuiger, nokkenassen, versnellingen, koppeling etc. Er wordt meer kracht en controleerbaarheid van het vermogen beloofd. Het frame is gewijzigd en ook de positie van de motor daarin, om de balans te verbeteren. Opvallend is dat de cilinder nu meer rechtop staat. 
In augustus zou hij bij de dealers moeten staan….
Hier ook nog een mooi filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=EZdm0g2DKlc