dinsdag, 30 januari 2018 by Redactie

DE TRANS EURO TRAIL DOOR NEDERLAND

Naar goed voorbeeld van de vermaarde Trans America Trail (TAT) heeft de Engelsman John Ross enkele jaren geleden het initiatief genomen om ook een offroad-route (trail) door heel Europa samen te stellen. Afgelopen zomer werd deze Trans Euro Trail (TET) gelanceerd: een route van 34.000 kilometer door 28 landen, bedoeld voor allroad-reizigers.

Noppennieuws reed een stukje mee met Ard en Tessa Lampers, die het Nederlandse deel voor hun rekening hebben genomen. Ard Lampers: “Wijzelf zijn nu ruim anderhalf jaar actief voor de TET-route door Nederland. Het idee is dat er één grote route door heel Europa wordt gerealiseerd, liefst zoveel mogelijk onverhard, maar uiteraard wel 100% legaal.

Het zijn dus vooral zandwegen en paden tussen de velden door. De route moet te doen zijn voor lichte en middelzware offroads en mensen met enige ervaring, die doorgaans volgepakt met bagage rijden. Natuurlijk kun je ook met een dikke GS, een Africa Twin of KTM Adventure de route op, maar er kunnen wat moeilijkere passages inzitten. Maar in principe is de route overal goed begaanbaar en voert meestal ook wel over wat bredere paden, waar ook auto’s kunnen komen.

De route is ongeschikt voor groepjes met dikke 450 KTM’s, die even op zondagochtend een paar uurtjes willen rondbranden. Het is veel meer bedoeld voor de echte avonturiers die met bagage en een tentje achterop de motor een ander land willen ontdekken. In Noppennieuws 1 lees je het uitgebreide verhaal over de TET-route