donderdag, 8 maart 2018 by

MXGP PATAGONA: HERLINGS GEEFT NOOIT OP!

Kopstart voor Toni Cairoli in de eerste manche MXGP, terwijl Jeffrey Herlings als vijfde doorkwam, achter de verrassende MXGP-nieuweling Lieber, Febvre en Paulin. Maar die drie moesten er in de volgende paar ronden aan geloven voor een ontketende Bullet. Ondertussen was Cairoli al ruim drie seconden uitgelopen aan de kop. Lang leek dat zo te blijven; maar met nog 10 minuten te gaan zette Herlings het gas nog wat verder open en kwam snel dichter bij de Siciliaan. Maar die zag hem aankomen en zette extra aan. In de een-na-laatste ronde gaf Jeffrey alles en naderde tot bijna aan het achterwiel. Toen moesten ze een stel achterblijvers voorbij, en dat lukte Cairoli net iets makkelijker. Het bleef wel spannend tot de finish, maar er zat toch nog zo’n 0.2 seconden tussen. De eerste slag was dus voor Toni, maar Jeffrey had duidelijk laten zien hoe snel hij was. 
Achter deze twee KTM-kemphanen, werd er ook flink geknokt door de opgeklommen Desalle en Febvre, die in deze volgorde over de streep kwamen. Glenn Coldenhoff verbleef de hele race zo rond de elfde plaats en finishte daar ook. 
In race 2 was het weer Cairoli aan kop, die gelijk een paar seconden voorsprong pakte. Herlings was al zevende uit de eerste bocht gekomen, met Coldenhoff daar niet ver achter. Herlings deed weer zijn uiterste best om snel naar voren te komen, maar nu kostte het meer tijd om Febvre, Van Horebeek en Desalle te passeren en op de tweede plaats terecht te komen. Daar leek Jeffrey genoegen mee te nemen en met 9 ronden te gaan had Cairoli 9 seconden voorsprong. Maar Jeffrey Helings geeft nooit op (dat heeft hij van zijn moeder geleerd vertelde hij na de race). Dus vier ronden voor het einde zette hij het gas helemaal open en naderde Cairoli snel, om in de laatste ronde de kop te pakken en Toni geen enkele kans op vergelding te geven. En zo won hij op een schitterende manier de eerste, bijzonder spannende, GP van 2018. Desalle werd weer derde en Coldenhoff werd nu tiende. 
Bij de MX2 reed Hunter Lawrence lang aan de leiding in race 1, maar wereldkampioen Pauls Jonass kwam naar de kop en won, voor Lawrence en Thomas Kjer Olsen. Bas Vaessen werd 13de, Calvin Vlaanderen 18de en Davy Pootjes 19de. In race 2 had Jonass kopstart, maar daarachter was Davy Pootjes heel goed weg gekomen en lag lang op de derde plek. De Let reed ver weg aan de kop, en won weer, nu voor Olsen en de opvallend sterk rijdende Sanayei. Vlaanderen klom na een slechte start mooi op naar plek 5, terwijl Vaessen 13de werd, één plaats voor de door vermoeidheid afgezakte Pootjes. 
Over twee weken is de GP in Valkenswaard. Dat wordt weer een prachtig evenement. Zeker met een Nederlander aan de leiding van de (nog zeer prille) tussenstand van de koningsklasse in het WK-motocross! Dat is zeer bijzonder, want voor zover we nu kunnen bedenken is dat nog nooit eerder het geval geweest. 
We zien jullie daar…