donderdag, 8 maart 2018 by

AMA SUPERCROSS Rd.9: ANDERSON BOUWT VOORSPRONG UIT

In Atlanta was er het tweede van de in totaal drie ‘triple-crown’ supercross-events. In deze wedstrijden moeten zowel de 450’s als de 250’s drie finales rijden in plaats van één.
In de eerste finale van de 450’s reed Christian Craig de eerste paar ronden op kop. Zeer verrassend want hij is de jonge invaller voor de geblesseerde Honda-fabrieksrijders Roczen en Seely (normaal rijdt hij in de 250west-serie). Na een paar ronden kwamen Craig, Brayton, Anderson, Baggett, Tomac en Musquin bijna wiel aan wiel te rijden en vonden er snel veel positiewisselingen plaats. Tomac leek zelfs Anderson bewust te rammen, maar beiden bleven overeind. Uiteindelijk won Justin Brayton zijn eerste main-event race ooit (na 129 wedstrijden), voor de leider in het kampioenschap Jason Anderson en Blake Baggett. In race twee had Anderson eindelijk eens een goede start, en reed vervolgens naar de overwinning, hoewel de verrassend sterke Cooper Webb op het einde nog heel dichtbij kwam. 
De derde race moest de beslissing brengen. Anderson stond er al heel goed voor, en lag al spoedig derde, achter Craig (weer heel goed gestart) en Musquin. Hij kon zich nog veroorloven om ingehaald te worden door Tomac en Webb, om toch de wedstrijd te winnen (2/1/4). Musquin won de derde finale en werd tweede totaal (4/5/1) voor Tomac (5/3/2). Dit is Andersons vierde overwinning dit jaar, en hiermee bouwt hij zijn voorsprong in de stand verder uit naar 42 punten, voor Musquin die weer 15 punten voor Baggett staat. 
Gelegenheidsrijder Justin Hill, die het in de vorige wedstrijd zo opvallend goed deed, had een slechte avond en viel in de tweede race hard, waarbij hij een teen brak. Zie hier de samenvatting: https://www.youtube.com/watch?v=CzCsYAy9Www 
Bij de 250’s-East kreeg tussenstand-leider Zach Osborne in de eerste finale de overwinning in de schoot geworpen, toen Martin Davalos in leidende positie viel en veel plaatsen moest prijsgeven. In de tweede race leidde Austin Forkner (foto) van start tot finish, maar hij werd zwaar bedreigd door Osborne, die echter viel toen hij naar de leiding wilde doorstoten en Forkner daarbij raakte toen die tijdens een lange sprong naar binnen kwam. Maar even later werd Forkner alsnog ingehaald, maar toen door zijn teammaat Davalos, die dus de winst pakte. Iets verder naar achter ging het heel erg mis op een triple-sprong voor Ferrandis, die in race 1 nog heel goed als tweede was gefinisht, toen hij bij de aanzet de afzetting raakte. Hij kwam hard neer, en het was een wonder dat hij lopend de arena verliet. Hij liep hierbij een gebroken arm, gebroken tanden en mogelijk ook een gebroken kaak op. Zie hier de beelden: https://www.youtube.com/watch?v=7cBVZXQQlNE 
De laatste race werd sensationeel. Davalos zat er gelijk weer goed bij, in tweede positie achter Martin, terwijl Osborne slecht startte en bovendien er vanaf viel, zodat hij bijna helemaal achterin moest beginnen. Davalos lag toen in winnende positie voor de over-all. Maar even later ging hij er voorover af op de whoops, en kon hij het podium wel op zijn buik schrijven. Op dat moment lag de constant presterende Jordon Smith aan de leiding voor de totaal overwinning. Maar hij viel van zijn fiets toen Hampshire zijn spoor binnendoor afsneed. Hierdoor kwam de naar plek 5 opgeklommen Osborne toch weer op kop in het klassement. Maar een stukje voor hem haalde Forkner in de laatste ronde nog Hampshire in, en daarmee pakte hij de totaal overwinning! (4/2/3) Osborne werd tweede (1/3/5) en Smith derde (3/4/6). 
In het kampioenschap staat Osborne twee puntjes voor Forkner, met RJ Hampshire 11 punten daarachter.
Zie hier de highlights: https://www.youtube.com/watch…