donderdag, 8 maart 2018 by

HARLEY OFFROAD

Een tijdje geleden hadden we een aardig filmpje van een Harley Davidson chopper die het op de crossbaan probeerde (dachten we, maar een oplettende kijker wees ons erop dat het een Japanse HD-imitatie was). 
Maar nu komt het bericht uit de Nieuwe Wereld dat Harley gaat samenwerken met Alta Motors, de producent van de eerste succesvolle elektro-crosser, de Alta Redshift. En wel om een echte Harley-achtige cruiser te maken, maar dan met een stekker in plaats van een tankdop: de LiveWire. Dus Harley heeft nog geen plannen voor een noppenfiets, hoor. Hoewel dat idee toch niet helemaal absurd is: er is namelijk al een crosser door HD gemaakt. Dat begon in 1975. HD was eigenaar van het mythische Italiaanse merk Aermacchi, dat tweetakten voor HD bouwde. In dat jaar wonnen twee bekende Amerikaanse offroad-racers, Bruce Ogilvie en Larry Roeseler op een speciaal gebouwde tweetakt-HD de SCORE Baja 500. Dat bracht de fabriek op het idee dat het wel een goed idee zou zijn om een echte crosser te bouwen. En dat deden ze. In 1978 kwam hij op de markt: de Harley-Davidson MX250. Bijgaand zie je er een fraai plaatje van. Maar het werd geen succes, en er werden er maar een paar van verkocht. Niet veel later verkocht HD zijn dochter Aermacchi (dat wederop zou staan als Cagiva), om nooit meer over offroads na te denken.
Rond 2007 zou de HD-dochter uit die tijd, Buell, nog wel even naar de offroad-markt lonken, met de Blast een-cilinder viertakt, maar dat werd niets.