dinsdag, 10 juli 2018 by

PASTRANA DOET KNIEVEL

Ex-topcrosser en Nitro-circus-stuntman Travis Pastrana had zich in het hoofd gezet dat hij de grootste stunts van de wereldberoemde stuntman Evel Knievel uit de jaren ’60 en ’70 graag over wilde doen. Drie grote stunts op één dag, en dat natuurlijk op de enige plek op aarde waar dat goed past: Las Vegas (nou ja, vooruit, Lichtenvoorde had ook gekund).

En dat deed hij afgelopen zaterdag. Als eerbetoon aan Evel, die een grote showman was, maar waaraan ook wel een steekje los zat. Zijn stunts liepen soms faliekant mis omdat hij veel te ambitieus was, of matig voorbereid of het verkeerde materiaal had. Hij werd wereldberoemd met de enorme misser toen hij de 43-meter-sprong wilde maken over de fonteinen voor Ceasar's Palace in Las Vegas. Die haalde hij niet omdat hij te weinig snelheid had, en zo brak hij meer dan 40 botten en lag hij een maand in coma.

Pastrana kon het natuurlijk niet laten om er bij alledrie de sprongen een ietsiepietsie bovenop te doen. En dat was hij ook wel aan zijn stand verplicht, want hij is veel meer getraind dan Evel toen was, en hij heeft veel beter materiaal. Alleen de schansen van Travis zijn al veel beter. Plus dat het nu allemaal van te voren wordt berekend. Toen was het gewoon trial and error. Opvallend genoeg koos Travis ervoor om het niet op een 450-crosser met comfortabele veerwegen te doen, maar op een Indian. Zo’n 750 V-twin als waarmee Indian tegenwoordig alles wint in het flattrack-racen. Die lijkt wel iets meer op het materiaal waar Evel op reed (twin straatmotoren van Triumph en Harley), maar is toch echt al veel sterker, sneller en lichter. Zie hier de beelden:

https://www.youtube.com/watch?v=

https://www.youtube.com/watch?v=

https://www.youtube.com/watch?v=