dinsdag, 7 augustus 2018 by

HERLINGS ZANDKONING

Jeffrey Herlings had weer de absolute heerschappij in het zware zand van Lommel. Er kan geen twijfel meer zijn over wie de ware zandkoning is. Hij won de kwalificatierace, had goede starts, en reed snellere ronden dan iedereen. Zo won hij dus twee keer met een straatlengte voorsprong op Toni Cairoli. Wel had hij in beide races tegen het einde een klein valpartijtje, maar zijn voorsprong was zo enorm dat dat helemaal niets uithaalde. Herlings’ voorsprong in de tussenstand is nu 36 punten. Max Anstie reed verrassend sterk en werd derde overall, met twee vierde plaatsen. Glenn Coldenhoff werd vijfde in de GP, met een zevende en een derde plaats (na zijn eerste holeshot dit jaar). 

In de MX2 was Jorge Prado de sterkste en wist beide manches te winnen. Zijn titelconcurrent Pauls Jonass had niet zijn beste dag en werd slechts vierde en zesde. Daarmee loopt de voorsprong van Prado in de stand op tot 28 punten. De Husqvarna-teamgenoten Covington en Kjer Olsen werden tweede en derde in de GP. Maar er was ook een glansrol weggelegd voor de jonge Belg Jago Geerts, die in de eerste manche al prima naar de zevende plaats reed, maar in de tweede liet zien wat hij waard is door zich naar de tweede plek te knokken. Zo hadden de Belgen in het publiek (misschien waren dat er wel minder dan Nederlanders) ook wat om blij van te worden, want met Geerts hebben ze een topper voor de toekomst.
Calvin Vlaanderen deed het prima in Vlaanderen (Brabant om precies te zijn): hij werd 5de en 7de. Davy Pootjes kwam helaas niet aan de start wegens een blessure. Bas Vaessen werd 12de en 13de en Micha-Boy de Waal deed het ook uitstekend met een 14de en 15de plek aan de finish.
Helaas wisten onze landgenoten Lars van Berkel en Menno Aussems (MXGP) en Lars Griekspoor en Dani de Vries (MX2) geen punten te scoren in Lommel. Desalniettemin ook alle lof voor hen want zij reden toch goed mee tussen de wereldtoppers in het loodzware en hete zand. 
Zie hier de samenvatting: https://www.youtube.com/watch?v=bqK-CWT61FE