vrijdag, 14 september 2018 by

MXGP ASSEN AANSTAAND WEEKEND: WORDT HERLINGS VOOR ONZE OGEN WERELDKAMPIOEN MXGP?

Net als vorig jaar kregen we in een persbericht te lezen dat het eerste zand is gestort voor de bouw van het MXGP-circuit op het asfalt van de ‘kathedraal van de motorsport’ in Assen. Maar dit jaar heeft dat voor ons een andere lading: op dat zand kan ‘onze’ Jeffrey Herlings aanstaande zondag namelijk wereldkampioen MX1 worden. WERELDKAMPIOEN MX1 dus! Daarmee zou het wat ons betreft niet zomaar een kathedraal, maar de pauselijke hoofdkerk van de motorsport worden.

En om de wedstrijden en de huldiging extra goed te kunnen laten zien heeft de organisatie in Assen, een nieuw ingerichte ‘Motorcross Arena’ ontworpen. Lee van Dam licht toe: “De nieuwe Winterdijktribune in het verlengde van de GT-tribune biedt ons de mogelijkheid een nog mooiere ‘motorcross arena’ te realiseren. We draaien het huldigingsbouwwerk meer richting deze tribunes, zodat Jeffrey en de andere winnaars en podiumfinishers meer interactie met het publiek hebben tijdens de huldiging. De speakers zijn hier het beste te verstaan en ook het 60 m2 LED-scherm staat dit jaar meer richting GT-tribune gericht. Deze tribunes vormen met afstand de mooiste plek om getuige te zijn van de ontknoping van het wereldkampioenschap motorcross. Ook aan de lay-out van de baan hebben we diverse wijzigingen doorgevoerd met als doel een nog betere beleving voor rijders én fans.”
Het zand, zo’n 20.000 m3, is afkomstig van het zanddepot van het militair oefenterrein van Defensie gelegen tussen het TT-circuit en de Rijkssnelweg A28. Aannemer De Romein Groep uit Veendam brengt het met in totaal ruim 1.000 vrachtautoladingen aan. In de hellingen van tot wel 4 meter hoogte wordt leem/klei toegevoegd voor meer stevigheid en afzetmogelijkheid voor grotere sprongen. Op TT-assen.com kan de aanleg van de baan via LIVE webcams worden gevolgd.

Maar het gaat ons natuurlijk de cross. Daarin komt behalve The Bullet een hele vloot Nederlanders aan de start. In de MXGP natuurlijk ook vaste deelnemer Glenn Coldenhoff, maar ook Brian Bogers zal weer van de partij zijn. We gunnen hem zo erg nog een paar mooie prestaties na zijn ronduit rampzalige seizoen tot nog toe, met zware en terugkomende blessures. Sven van der Mierden doet ook mee, net als (op het laatste nippertje) Noppennieuws-columnist Lars van Berkel. Bij de MX2 zijn vaste klanten Calvin Vlaanderen, Davy Pootjes, Bas Vaessen erbij. Micha Boy de Waal heeft zich jammer genoeg geblesseerd en moet met lede ogen van de zijlijn toekijken hoe zijn collega’s door het zand scheuren. Dani de Vries en Lars Griekspoor hebben wildcards gekregen, en kunnen hopelijk een paar puntjes pakken. 
In het bijprogramma zijn er ook wedstrijden voor het EK 125cc en 250cc (met ook een stel Nederlanders) én niet te vergeten het WK voor dames, waarin we Nancy van de Ven en een hele roedel andere Nederlandse crosssters gaan toejuichen. 
Kaarten zijn verkrijgbaar via MXGP-assen.com, VanPlan en Primera vanaf 32,50 euro (kinderen 5 tot 15 jaar 12,50 euro, jonger dan 5 GRATIS entree).