zaterdag, 9 maart 2019 by

HET EXOTISCHE NOPPENMOTORMERKEN-ALFABET : CANNONDALE

In het derde deel van ons alfabet van exotische noppenmotormerken zijn we, zoals u misschien al verwachtte, aangekomen bij de C. We zaten nog in Italiaanse sferen, dus dachten we aan Cagiva (grote cross-successen in het verleden) en aan Cimatti (de Caiman is een prachtig dingetje). Maar het werd Cannondale. Niet Italiaans, maar nog exotischer.

De bekende en succesvolle mountainbike-makers van het Amerikaanse merk Cannondale dachten rond het jaar 2000 dat ze ook wel even de motocross/endurowereld konden veroveren met hun slimme uitvindingen. In 2001 was de Cannondale MX400 min of meer klaar. Zeer revolutionair, met het luchtfilter voor-bovenin en de olie lager in de balken van het van Honda afgekeken frame, een erg schuin gemonteerde achterschokbreker zonder link en een grotendeels andersom gemonteerd motorblok met injectie.

Maar het bleek te veel nieuwigheid en revolutie en te weinig gezond verstand en testwerk. Eerlijke mensen die er wel eens op hebben gereden zeggen dat het een van de allerberoerdste noppenfietsen ooit was. Want dat rijden duurde vaak niet erg lang (want kapot) en ging helemaal niet lekker. Het hele project verdween dan ook in 2003 weer van het toneel: nadat er 80 miljoen dollar was uitgegeven, werd het faillissement aangevraagd. Triest hoor. Gelukkig hebben we de foto’s nog…