vrijdag, 15 maart 2019 by

AMA SUPERCROSS Rd.10: TOMAC LOOPT IN

In Daytona is elk jaar de supercross-wedstrijd die nog het meest op een outdoor-wedstrijd lijkt, vanwege de langere baan, lossere aarde en vaak slechte weersomstandigheden. Dit keer was het echter prima weer voor de gigantische grandstand van het wegracecircuit (foto). En de toeschouwers genoten van hele mooie races. Bij de 450’s ging Blake Baggett na kopstart een paar ronden aan de leiding, voordat Eli Tomac hem brutaal binnendoor de pas afsneed. E.T. reed daarna onbedreigd naar het podium. Marvin Musquin leek dit keer ook agressief genoeg te zijn om naar de kop te rijden, maar een foutje en een afslaande motor gooiden roet in het eten. Hij jaagde nog wel achter klassementsleider Cooper Webb aan voor de tweede plaats, maar zonder succes. Roczen was bij de start al in de tang genomen en gevallen. Hij begon vrijwel als laatste, maar wist nog naar de 9de plek op de eindstreep te crossen.

Zach Osborne kon voor het eerst echt overtuigen bij de 450’s: hij werd zesde, maar achter een andere 450-rookie: Joey Savatgy, die aan een sterk seizoen bezig is op zijn Kawa.  

Webb loopt met zijn tweede plaats wederom uit in de stand: hij leidt nu met 19pt. voor Tomac, die twee plekken stijgt in de stand, maar evenveel punten heeft als Musquin, terwijl Roczen er maar 2 achter zit.

Bij de 250’s-East had Kyle Peters op Suzuki verrassend de eerste paar ronden de leiding in handen, voordat hij flink terugviel. Austin Forkner was er als eerste langs en ging met afstand op de overwinning af. Hij heeft dus nog steeds alle races dit jaar gewonnen, en maakte van Daytona ook een Kawasaki-show (want Tomac won ook op zo’n groene). Chase Sexton en Justin Cooper werden tweede en derde. Forkner staat nu, halverwege de serie, heel ruim aan kop, met 23 pt. voorsprong op Cooper en Sexton, die gelijk staan in punten.

Nog even een aparte eervolle vermelding voor Ryan Sipes. Deze veteraan, die eigenlijk gestopt is met crossen, werd 14de bij de 250’s. Een dag later zou hij ook gaan starten in een 3-uurs cross-country-race in Daytona (GNCC) en een paar dagen later in een flat-track wedstrijd. Een echte noppenheld, die Sipes!

Zie hier de highlights https://www.youtube.com/watch?v=2xhLyif6aNE en hier de hele 450-finale: https://www.dailymotion.com/video/x73vk30